De campertrends voor 2021

Bij de campers kunnen we duidelijk spreken van enkele stevige trends. Nieuwigheden die vorige seizoenen een voorzichtige lancering kenden, zien we nu heel nadrukkelijk aanwezig. Een bloemlezing.

Smalle buitenbreedte  

Vorig jaar lanceerde de Hymer Groep bij hun merken zoals Etrusco, Sunlight en Carado halfintegralen met een smalle buitenbreedte. Ook Hobby ging mee op deze trend. Adria heeft al jaren een compacte versie in het gamma. Een standaard camper is rond de 230/235 cm breed, bij deze modellen is dat 220 cm of minder. Zo presenteert Autostar dit jaar een reeks die 216 cm breed is en Rapido houdt het op 217 cm. Die smallere buitenbreedte is een voordeel voor wie graag compact reist. Je geraakt er meer door smallere steegjes en ook om te stallen heb je minder ruimte nodig. De meeste hebben ook een compacte buitenlengte, vooral korter dan zeven meter, waardoor je het gevoel hebt met een buscamper op pad te zijn.  

Korter dan zeven meter 

Deze trend was al een eindje ingezet en lijkt zich verder te zetten in modelkaar 2021. De consument blijft op zoek naar compacte, wendbare voertuigen. Meestal halen ze de zeven meter niet. Dit is een lengte die je toelaat om je vlot te verplaatsen, makkelijk een parkeerplaats te vinden of minder te moeten betalen bij bepaalde overzetdiensten.  

Twinbed is een blijver 

Het twinbed, je weet wel de indeling met twee aparte bedjes, blijft bij ons een bestseller. Veel camperaars verkiezen tijdens de reis hun eigen bed. De ruimte is al compact en als de temperaturen niet meezitten kan het nog eens onrustig slapen worden. Vandaar de keuze. En toch slaap je niet volledig apart. Je kan de twee bedden tot één groot ligvlak omvormen dankzij een tussenstuk. Ter hoogte van de armen tot aan het hoofdeinde zit er meestal standaard een kussen zodat je daar toch wat meer ruimte hebt. Onderin gaat een ruime garage schuil waarin je fietsen rechtop kunt plaatsen. Op de tweede plaats komt het centraal bed waar elke slaper zijn eigen kant heeft om in en uit het bed te stappen. Dit is meestal in de hoogte verstelbaar.  

Vereenvoudigde gamma’s 

Het voorjaar 2020 is tot ieders verbazing vrij onvoorspelbaar verlopen. Heel wat fabrikanten moesten noodgedwongen de deuren sluiten waardoor de productie enkele weken tot maanden stil lag. Bepaalde fabrikanten hebben dit aangegrepen om hun gamma drastisch te herschikken. Zo bieden twee van de meest populaire Franse merken in ons land Chausson en Challenger enkel nog de meest populaire versies aan in speciale reeksen. Ook andere fabrikanten volgen deze filosofie.  

Speciale reeksen 

Over speciale reeksen gesproken, zowat elke fabrikant komt met één of meerdere actiemodellen in zijn productpallet. Dit kan één specifieke indeling zijn of een volledige reeks met meerdere indelingen. Ze laten zich kenmerken door hun scherpe prijs én hun rijkelijke standaarduitrusting. Voor een paar duizend euro meer krijg je nagenoeg een full option camper die je anders een flinke duit extra zou kosten . Accessoires zoals luifel, fietsenrek, satelliet, tv-houder, multimedia, rijhulpsystemen, … kunnen hier deel van uitmaken.  

Face à face-zithoek 

Niets zo gezellig als een ruim salon bestaande uit twee zitbanken met centraal de tafel ertussen. Voorzichtig opnieuw in de markt gezet door Rapido, vinden we deze opstelling bij elk merk terug. Bepaalde fabrikanten bieden ze enkel of in hoofdzaak nog aan. Men wordt steeds ook inventiever wat het aantal gehomologeerde zitplaatsen betreft. Daardoor is het ook mogelijk om een indeling met face à face-zithoek te hebben die tot vijf gehomologeerde zitplaatsen weet aan te bieden.  

Koken op twee branders 

Een gasvuur met drie branders werd altijd als standaard aanzien. Doch kwam het in de praktijk voor dat je slechts van twee ervan deftig gebruik kon maken. Het lukte gewoon niet om drie volwaardige potten en pannen erop te plaatsen. Veel camperaars koken ook gerechten die op twee vuren kunnen bereid worden. Een trend die we vandaag vaststellen is dat ook fabrikanten dit beginnen inzien en een gasvuur plaatsen met twee ruim uit elkaar geplaatste gaspitten.  

Koelkast met dubbele deur  

Nog zo een handigheid: de nieuwe generatie koelkastdeuren kan langs beide zijden scharnieren. Of je nu in het woongedeelte staat of het slaapgedeelte, hinderlijke situaties zijn verleden tijd.  

Liners 

Waar enerzijds compacte voertuigen aan terrein winnen zien we ook het uiterste groeien: de grote liners verkopen vlot. Het zet fabrikanten aan om hun topmodellen te herzien en te vernieuwen. Onder andere Knaus, Bürstner, Concorde en Morelo presenteren hierin nieuwe modellen.  

Interieur 

Een klassiek bruin interieur is voorgoed verleden tijd. Vandaag is de kleurcode: grijs en wit. En dit in verschillende tinten van licht tot donker. De bruine kleur is niet helemaal weg. Meubelen en/of bovenkasten blijven verkrijgbaar in bruin maar dan in combinatie met grijs en wit voor de bovenkasten, zijwanden, plafond en bovenbladen van tafel en keuken.  

Gepubliceerd op vrijdag, januari 22, 2021 door Steven Durnez

Delen