In de buurt van deze Alpencampings kan je skiën

Na een dagje op de latten kruip je liefst van al niet in koele hotelkamer, maar in je eigen knusse camper. Dat kan. Vanop deze campings in de Alpen sta je in geen tijd op de piste.

Is het na het lezen van de onze gids - op skivakantie met de camper - gaan kriebelen? Op deze campings kan je in de koudste maanden terecht voor een dosis winterpret.

Zwitserland

Vlakbij de kabelliften en skiliften van Aroza-Lenzerheide, een gebied met 225 kilometer pistes die vooral bij gevorderde snowboarders in de smaak zullen vallen. De camping heeft een oefenhelling voor beginners.

Gelegen aan het dalstation van de Bergbahn Rinerhorn, de lift die je naar het skigebied van Davos Klosters brengt. Zes deelgebieden staan daar garant voor 300 kilometers aan pistes.

Deze camping is 365 dagen per jaar open. Bezoekers maken gratis gebruik van openbaar vervoer in de regio - dus ook naar de pistes van grote gebieden als Corviglia, Corvatsch-Furtschellas en Diavolezza-Lagalb. In Engadin gaat eveneens de op een na grootste langlaufmarathon ter wereld door. Achteraf puf je uit in de sauna met uitzicht op het Berninamassief.

In de buurt van kloeke Alpenbergen als Eiger, Mönch en Jungfrau ligt deze camping die zowel ‘s zomers als ‘s winters kampeerders verwelkomt. Gratis shuttlebussen rijden naar skigebieden Mürren-Schilthorn of Wengen. In de lounge in Alpenstijl bekom je van een dagje skiën met pizza en cocktails.

Oostenrijk

Aan de voet van de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, liggen een viersterrenhotel en een vijfsterrencamping broederlijk naast mekaar. Ideaal voor wie glijden - in de buurt ligt onder meer het skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn - wil combineren met wellness.

Ook deze camping vormt een prima uitvalsbasis voor skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, goed voor 270 kilometer aan pistes. Biedt eveneens mogelijkheden tot wellness aan.

Profileert zich als luxecamping in de Öztaler Alpen. Camping Sölden ligt op slechts 200 meter van de kabellift die toegang geeft tot het gelijknamige skigebied en beschikt over droogkamers. Achteraf kan je genieten van sauna, stoombad en infraroodcabines.

Maar liefst negen skigebieden zijn vlot bereikbaar vanuit deze camping naast een hotel. Leuk extraatje voor wie niet wil koken: als campinggast kan je halfpension boeken en ‘s ochtends en ‘s avonds aan tafel schuiven in het restaurant van het hotel.

Ook in het Zillertal vind je de combinatie van een aparthotel en een vijfsterrencamping. De omgeving herbergt vijf skigebieden, waaronder het grote Zillertal Arena en de Hintertuxgletsjer (een van de enige gebieden in de Alpen waar je het hele jaar kan skiën). Wie kampeert, kan mits het betalen van een meerprijs beschikken over een privébadkamer. Dit ecologisch paradijs wekt de stroom grotendeels groen op.

  • En verder: Alpen-Camping Nenzing (wellnesscamping in het uiterste oosten van Oostenrijk), Camping Park Grubhof (camping met grote verwarmde gebouwen en droogruimtes voor skimateriaal, in St. Martin bei Lofer).

Italië

De Dolomieten vormen een waar eldorado voor skiërs. Gebied Dolomiti superski alleen al heeft meer dan 1200 kilometer aan pistes. Wat wil je nog meer? Euh, dompelbaden, sauna’s, zwembaden en culinaire verwennerij. Camping Sexten, middenin de natuur, biedt het allemaal. Vanop de locatie kan je met het openbaar vervoer eenvoudig alle pistes in de omgeving aan een uitgebreide test onderwerpen.

Gelegen aan de zonnige kant van de Kronplatz geldt ook deze camping als een uitstekende uitvalsbasis voor een skivakantie in de Dolomieten.

Frankrijk

Kleinschalige camping op 1650 meter hoogte, vlakbij Les Sybelles, een gebied met zes onderling verbonden skistations en 310 kilometer aan pistes. De camping beschikt onder meer over een sauna, droogruimte en shuttlebus naar de piste.

Deze camping in de vallei van Abondance ligt knal tussen het stadscentrum en het skigebied van Châtel. Maar ski-junks zullen zich vooral verheugen over de nabijheid van Portes du Soleil, met z’n 650 kilometer aan pistes een van de grootste gebieden van Europa. Droogruimte, gratis shuttlebussen.

Chamonix moeten we wellicht aan niemand voorstellen. Met negen skigebieden, waaronder Brévent-Flégère, komt het dorp aan de voet van de Mont Blanc voor in de natte dromen van elk beetje skiër. Wie tuk is op avontuur, kan over gletsjers helemaal tot in Italië skiën. Daarvoor ga je wel best op pad met een gids.

Duitsland

Aan het gelijknamige meer vind je pistes voor elk niveau - beginners appreciëren wellicht de eigen oefenlift waarover de camping beschikt. Wie het alpijns skiën even moe is, kan zich amuseren op de schaatsbaan, de sleeheuvel of de langlaufloipes. Droogruimte voor uitrusting.

Over de Oostenrijkse kant van de Zugspitze hadden we het al, maar ook aan Duitse zijde kan je kamperen. De vijfsterrencamping verhuurt bovendien skimateriaal. Verder heb je hier als kampeerder de mogelijkheid om een privébadkamer te huren, net als toegang tot wellness.

Camperplaats die het hele jaar door open is. Gelegen in de Beierse bergen, vlakbij de skilift Alpspitzbahn. Op wandelafstand van een gemoedelijk dorpje, waar je restaurants en een lokale brouwerij aantreft.

Gepubliceerd op dinsdag, oktober 25, 2022 door Tom Peeters

Delen