De buscampertrends voor 2021

Buscampers blijven ontzettend populair. Dat zien we ook aan de innovaties in deze categorie. Een eerste vaststelling is alvast dat de meeste fabrikanten hier hard op inzetten. Er komen niet alleen reeksen bij, ook het aantal beschikbare indelingen gaat de lucht in.

Open cabine is een blijver! 

Waar is de tijd dat buscampers nog die ‘storende’ legplank of dat kastje hadden boven de stuurcabine. Het zorgde steevast voor onaangename kopstoten en maakte een verplaatsing van de stuurcabine naar de woonruimte – en terug – behoorlijk krap. Adria was de eerste om een buscamper te introduceren waar deze dakstijl verdwenen was. In de plaats kreeg je een heel open cabine met plaats voor een groot panoramisch dakluik. De bovenkasten aan de zijkant lopen gewoon door waardoor het geheel nog ruimtelijker aanvoelt. Vandaag heeft nagenoeg elk merk een buscamper in het gamma met een open cabine.  

Panoramisch dakvenster  

Bijkomend voordeel van de weggewerkte dakstijl is de komst van de panoramische dakluiken. Deze laten de stuurcabine in een zee van licht baden. Je kan ze openen en verduisteren. In combinatie met een dakvenster boven de zithoek vertoef je als het ware in open lucht. Afhankelijk van merk en type is dit panoramisch dakvenster standaard of optioneel. 

Pop-up daktent 

Tot vorig seizoen waren ze nog maar beperkt aanwezig, nu is zowat elke buscamper verkrijgbaar met een pop-up daktent. Het principe is simpel en kennen we uit de monovolumes zoals de Volkswagen California of de Mercedes Marco Polo. Via een opening in het dak kom je terecht in een daktent met een matras waar twee personen kunnen slapen. Dit is vooral handig wanneer je met meer dan twee personen reist of wanneer je af en toe logees hebt. Leuk detail is dat veel daktenten met het hoogste punt naar voren scharnieren. Hierdoor geniet je ’s avonds met een glas wijn vanuit je bed van die mooie zonsondergang.  

Voor sportievelingen 

De buscamper van morgen is functioneler dan ooit. Veel merken voorzien één of meerdere modellen waarbij je het bed achteraan elektrisch in de hoogte kunt verstellen. Zo hoog dat je er makkelijk een motor of fietsen onder kunt plaatsen én toch nog in het bed kunt slapen. Handig, zo hoeft er geen fietsenrek op de achterwand en zitten de fietsen en scooter veilig binnen. Sjorogen, een beschermde vloerplaat en een inrijgoot zijn veelal voorzien.  

Koelkast andere plaats 

De koelkast in een buscamper vormde meestal een combinatie met de kleerkast. Dit nam niet alleen heel wat ruimte weg, ook de binnenruimte ging er nauwer door aanvoelen. Vandaag zien we een nieuwe plaats: onder het aanrecht. Op zich niet bijzonder, wel de plaats ervan: de koelkastdeur is dwars geplaatst. Om je dit visueel voor te stellen: je opent de schuifdeur van de buscamper en meteen links zit de koelkast. Bijzonder handig wanneer je buiten zit. Je hoeft de buscamper niet binnen te stappen om iets uit de koelkast te halen.  

Gepubliceerd op vrijdag, januari 22, 2021 door Steven Durnez

Delen