Check: welk kampeertype ben jij?

Dilemma: een kant-en-klare camper of een DIY-busje? Dat hangt er maar van af: hoe lang ben je onderweg,hoeveel bagage wil je meenemen, hoe belangrijk is comfort voor jou… Check welke kampeerder jij bent: Alongtheroad matcht elk kampeertype met de ideale camper.

De minimalist

Deze kampeerder heeft niet veel nodig. Slapen moet nu eenmaal, maar is geen doel op zich. De minimalist haalt zijn energie uit hiken, sporten en het ontdekken van afgelegen plaatsen. Reizen gaat hand in hand met een gevoel van vrijheid. De minimalist wil dan ook niet vasthangen aan zijn vervoersmiddel en neemt de tent regelmatig mee op meerdaagse tochten. Wakker worden bovenop een berg? Dát is pas kamperen! De minimalist kiest daarom resoluut voor de flexibiliteit en eenvoud van een auto met (dak)tent. 

Onze tips voor de minimalist: 

  • Ga je voor een daktent? Let dan zeker op het draagvermogen van je wagen of dakdragers. 
  • De ideale combinatie met een daktent is een SUV of mini-camionette zoals de Kangoo.

Startende doe-het-zelver

Ook deze reiziger heeft niet al te veel luxe nodig onderweg, al slaapt hij wel graag in de wagen. Maar, veel geld betalen voor een compleet ingerichte camper? Daar doet deze DYI-er niet aan mee! Een paar kastjes, een opklapbaar bed of slaapbank, een draagbaar gasvuur, en een douchezak: daarmee heeft hij alles om rond te reizen door Europa. Deze kampeerder rijdt rond in een zelf-omgebouwd, uiterst compact tweedehands busje. Want zeg nu zelf, een beetje roest of een bluts hier of daar, dat heeft toch ook z’n charmes? 

Onze tips voor de startende doe-het-zelver: 

  • Ook al hou je het basic qua inrichting, neem toch de moeite om je slaapruimte te isoleren. Gebruik een dampscherm om schimmel en vochtproblemen te voorkomen.
  •  Heb je een gasfles in de camper? Vergeet geen CO-melder mee te nemen!
  • Een Ford Transit Custom, Renault Traffic of Fiat Talento zijn ideale campermodellen voor jou.

De ervaren klusser

Dit kampeertype heeft al heel wat kennis en ervaring van toen hij nog een startende doe-het-zelver’ was. Het mag allemaal al iets luxueuzer zijn… Liefst van al is hij zelfvoorzienend,  zodat hij geen gebruik hoeft te maken van campings. Om zijn camper te bouwen, gebruikt  hij een grondplan, een technisch schema en bezoekt hij kampeerbeurzen en -winkels zodat hij van alle technische systemen de voor- en nadelen kent. Een keukenblokje met koelkast, een zonnepaneel, ingebouwde douche of buitendouche en een chemisch toilet… De ervaren klusser kiest voor een verhoogde bestelwagen, die hij zelf ombouwt tot luxueuze zelfvoorzienende camper. 

Onze tips voor de ervaren klusser:

  • Kies voor een zonnepaneel dat een lage lichtopbrengst nodig heeft om ook bij minder weer zelfvoorzienend te zijn. Onze keuze? Victron Energy BlueSolar 215Wp mono zonnepaneel
  • Een dakkoffer op je camper kan helpen om sommige lastige spullen op te bergen. Zo hoef je daar geen rekening mee te houden bij de inrichting.
  • Ga voor een model waarin je kan rechtstaan. Onze aanrader? De Ford Transit 2T. Betrouwbaar en kwaliteitsvol. Wil je de prijs wat drukken, ga dan voor een stockwagen. 

Het reizende gezin 

Twee kids én een hond? Dat houdt dit gezin niet tegen om op kampeertrip te gaan. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Ze trekken naar kindvriendelijke campings met zwembad van waar ze graag de buurt verkennen. Ze nemen graag veel bagage mee en als het kan ook nog de fietsen van de kinderen, vanachter op een fietsenrek. Alle gezinsleden passen mooi in hun zelf opgeknapte oldtimer-camper of caravan. En is het toch te krap? Dan zetten ze hun extra tentje op, dat vinden de kinderen ook nog eens geweldig! 

Onze tips voor het reizende gezin: 

  • Neem je een hond mee op de zetel? In Europa is een gordel dan verplicht.
  • Check je laadvermogen. Veel watervoorraad meenemen is niet nodig, bijvullen kan steeds op de camping. Zo spaar je vlot 150 kilo uit.
  • Populaire oldtimers voor jullie zijn de Mercedes 508 of VW LT28!

Avonturier op rust

Deze kampeerliefhebbers gingen op (vervroegd) pensioen en spenderen een groot deel van hun nieuwe vrije tijd al reizend. Hun meest avontuurlijke dagen liggen ondertussen achter hen, dus ze hebben geen nood aan een wendbare camper om afgelegen bergwegen te verkennen. Slapen doen ze meestal op een camping, waar ze genieten van contact met andere reizigers en uitgebreid koken voor hun avondmaal. Hun ideale camper is daarom een volledig ingericht exemplaar met de nodige luxe én voldoende bagageruimte. 

Onze tips voor de avonturier op rust:

  • Rust je camper uit met compacte items die je niet telkens opnieuw hoeft in te pakken, zoals een opvouwbare emmer of wasmand.
  • Je camper makkelijk waterpas zetten? Dat kan eenvoudig met de ‘Flat Jack Levelers’.

Welke camper past bij jou? 

De meest stereotype kampeertypes kon je hierboven al leren kennen, maar dan hebben we natuurlijk nog alle kampeerders ergens tussenin. Of je jezelf nu helemaal, een beetje of net niet in één van bovenstaande reizigers herkent, het belangrijkste is dat je vooraf even stilstaat bij wat je kampeernoden zijn en hoe jij graag reist. En die ideale kampeerwagen? Die volgt vanzelf! 

Samen met babydochter Florence gaan Bryan en Ellen graag op stap met Cois’ke, hun zelf ingerichte kampeerbusje. Want kamperen en een baby gaan wél goed samen! Ze delen alle avonturen via hun blog www.alongtheroad.be

Gepubliceerd op maandag, maart 13, 2023 door Alongtheroad.be

Delen