Bikepacking voor beginners: vijf tips om in te pakken

Je gaat voor het eerst bikepacking, een sportievere versie van toerfietsen. Maar hoe krijg je al je materiaal in die gekke driehoekige tassen?

Bikepacking is een samentrekking tussen backpacking en biking. Beschouw het als een sportievere versie van toerfietsen. In plaats van al je materiaal in tassen aan je bagagedrager te proppen, steek je dat in driehoekige zakken die aan stuur, zadel en frame komen te hangen.

Met die compactere indeling ben je wendbaarder op grindwegen, modderige paadjes door het bos en in de bergen. Maar hoe krijg je die hoop materiaal daar in godsnaam in? Er is geen geheim. Volgens de kenners is het “een derde kunst, een derde wetenschap en een derde bruut proppen”. Al helpen volgende algemene principes je wel een eind op pad:

>> Pak zo licht mogelijk. Zeker als je wild terrein opzoekt, denk aan glibberige bergpaadjes in de Ardennen, geldt: hoe lichter, hoe meer controle. En hoe vlotter je je fiets over een boomstam kan tillen. Ben je van plan om op brede grindwegen te blijven, dan is een iets zwaardere belading minder problematisch.

>> Pak de dingen die je overdag vaak nodig hebt op toegankelijke plekken. Dit geldt niet enkel voor bikepacking, het is ook een goede regel wanneer je met de rugzak op pad trekt. Zorg ervoor dat je vlot aan water of een extra laag kleren kan. Kampeerspullen mogen gerust wat verder weg zitten, die heb je toch pas ‘s avonds nodig.

>> Pak de zwaarste spullen zo laag en zo centraal mogelijk. Als je je stuur of het achterste van je fiets te fel belaadt, dan wordt het moeilijker om je fiets te manoeuvreren op moeilijk terrein. Het zwaarste gerief steek je dus best in je frametas.

>> Ga er vanuit dat alles los kan komen, zeker als je de meest geaccidenteerde paadjes opzoekt. Probeer zo weinig mogelijk aan de buitenkant van je tassen te bevestigen. Doe je dat toch, maak het dan vast met een extra touw. Pas ook op met mouwen, riempjes of andere litsjes die tussen je ketting of in je wiel kunnen draaien.

>> Oefen vooraf met een volledig geladen fiets. Zoek wat lokale paadjes op. Zo kom je te weten of je vlot kan draaien en of je met je knie tegen een zak stoot.

Gepubliceerd op maandag, april 5, 2021 door Tom Peeters

Delen