5 wandelingen & camperplaatsen in de Ardennen

Reislustige mama Sylvie (37) is een lucky bastard. Met de camper van haar ouders, inclusief vrolijke kinderen Vic (9) en Emile (6) op de achterbank, doorkruist ze het hele land en omstreken. Voor Kampeertijd selecteerde ze haar vijf favoriete wandelingen in de Ardennen.

1. Fondry des Chiens in Nismes

In Nismes, in een uithoek van de provincie Namen, vind je Fondry des Chiens. De ‘Grand Canyon van België’ is een bijzondere eeuwenoude rotsformatie van 20 m diep en 100 m lang waar je langs en door wandelt. De durvers klimmen er zelfs op.

Aan de kerk van Nismes starten er diverse wandelingen die je langs Fondry des Chiens leiden:

 • Le Fondry des Chiens (4 km)
 • La Roche aux Faucons (7 km)
 • Les Abannets (9 km)

Wij deden de korte versie. Een toppertje. Heb je meer tijd, kies dan voor de lange wandeling langs La Roche à Lomme. Vanop die rots, bedekt met mediterrane flora, geniet je van een schitterend zicht over de vallei van de Viroin.

Camperplaats achteraan in Jardins d’O, het stadspark van Nismes

Zes prachtige plekken. Middenin de rustige natuur en ideaal met kinderen, want die hebben in dat park - met waterspeeltuin en vijver - een zee aan ruimte om zich uit te leven. Deze plek komt aardig in de buurt van ‘in de wildernis kamperen’.

 • 5 euro per 24 uur
 • Rue du Fourneau in Nismes

2. Ladderwandeling in Rochehaut

De ladderwandeling vanuit Rochehaut is een specialleke. Die heeft zowel de kinderen als mezelf volledig ingepakt. Omwille van de landschappen en het hoge avontuurgehalte.

Het was zo mooi dat mijn adem letterlijk stokte. Het gebeurt nog maar zelden dat de natuur me zo doet verstijven, maar daar, met zicht over de kronkelende Semois, de sparren in dramatische herfstkleuren en het zonnetje op onze snoet… Dat was gewoonweg prachtig.

Wat de kinderen onthouden vooral de indrukwekkende hoogtes, de steile klimmen en dalen over enorme blootliggende boomwortels en uiteraard de ladders. Deze ladderwandeling is sensationeel. Een aanrader voor getrainde wandelaars zonder hoogtevrees.

Camperplaats Rochehaut ‘Le Palis’

Le Palis was ooit een gewone camping, maar verwelkomt nu alleen nog maar campers. Er is plaats voor 39 stuks. Op een afgesloten terrein met een eigen elektriciteitsaansluiting en een zicht op de heuvels.

 • 15 euro per 24 uur
 • Reserveren via lepalis@hotmail.com of 0495 04 24 97
 • Le Routi 25 in Rochehaut

 

3. Wandelen langs de Ourthe vanut Bérismenil

Bérismenil? Het zei mij ook niks. Niet ver van La-Roche-en-Ardenne stelt het dorpje met niet meer dan een paar huizen en mooi kerkje ook niet veel voor. Dat in tegenstelling tot zijn omgeving.

Wat een ongelofelijke verrassing! Wij volgen route 6. Na het dorp gaan we de heuvels op, de bossen in en zakken we af tot aan de ongerepte oevers van de Ourthe. Vanaf daar wordt het wandelen wat uitdagender. Je klimt over boomstammen of moet je vasthouden aan de stammen om niet in het ijskoude water te vallen.

Na de rivier volgt een zeer steile klim terug naar boven. Dichte rijen sparren en weidse velden brengen je uiteindelijk terug aan de kerk.

Camperplaats aan de stuwdam van Nisramont

In Bérismenil zelf zijn er geen camperplaatsen. Je moet in La Roche-en-Ardenne zijn of aan de stuwdam van Nisramont, waar je tien gratis plekken vindt.

4. Ninglinspo

Wie een beetje graag in de Ardennen wandelt, hoorde ongetwijfeld al van de Ninglinspo. Die wandeling gidst je langs het enige bergriviertje van ons land en een kluwen van rotsen. Een uniek stukje natuur dat geen moment verveelt.

Camperplaats in Aywaille

Dichtstbijzijnde camperplaats is die van Aywaille, naast het gemeentelijke zwembad en tegenover een grote speeltuin.

 • 8 euro per 24 uur
 • 2 euro voor 2 uur elektriciteit of om water te lozen en bij te vullen
 • Rue de la Heid 8 in Aywaille

5. Wandelen aan de stuwdam van Gileppe

Aan de stuwdam van Gileppe in Jalhay - gebouwd in 1878 en daarmee één van de oudste dammen van Europa - heb je de keuze tussen routes van 3,2 km, 3,3 km, 8,7 km of 15,6 km. Die laatste leidt je helemaal rond het stuwmeer. Wij kozen we voor het leerpad van 3,3 km.

Langs deze route vind je infoborden over de natuur en de jacht. Je geniet ook van vergezichten over de dam, de indrukwekkende uitzichttoren en 13 meter hoge beeld van een leeuw die de dam trouw en vastberaden bewaakt. De laatste meters gaan door een prachtig herfstbos.

Camperplaats aan de stuwdam van Gileppe

De vier gratis camperplaatsen met elektriciteit waren in gebruik tijdens onze trip. Gelukkig is er vlak naast een grote parking waar we een nachtje konden staan.

 • Gratis
 • Route de la Gileppe in Jalhay

Reislustige mama Sylvie (37) is een lucky bastard. Met de camper van haar ouders, inclusief vrolijke kinderen Vic (9) en Emile (6) op de achterbank, doorkruist ze het hele land en omstreken.  Lees haar blog op www.getoutoftown.be.

Gepubliceerd op vrijdag, april 2, 2021 door Sylvie van Nieuwerburgh

Delen